Apple Osakemarkkinoilla

Käydessä kauppaa Applen osakkeilla ja optioilla on huomioitava yrityksen valtava arvo ja sen muutokset vuosien mittaan. Yrityksellä on myös laaja uskollisten fanien joukko, joka suhtautuu Appleen ja se tuotteisiin lähes uskonnollisuudella fanaattisuudella. Steve Jobs onnistui pitämään yllä faniensa tuoteuskollisuuden erittäin hyvin markkinoidessaan uutta teknologiaa ja lisäsi samalla hypeen jopa filosofista ajattelua.

Apple Computer perustettiin vuonna 1. huhtikuuta 1976 Kalifornian Cupertinoon, jossa se pitää yhä päämajaansa. Vielä silloin autotallissa toimineen yrityksen perustajia olivat Steve Jobs, Steve Wozniak sekä Ronald Wayne. Steve Jobs oli ideanikkari ja Steve Wozniak suunnitteli ja valmisti tietokoneet. Ronald Wayne huolehti mainonnasta sekä laadunvalvonnasta. Alkuun yrityksellä oli pulaa pääomasta, sillä tuolloin ei ollut vielä olemassa helposti tavoitettavia netin sijoituspalveluita kuten FXGM ja molemmat Stevet joutuivat myymään omaisuuttaan rahoittaakseen yritystään. Onnekseen Jobs löysi riskisijoittajat Mike Markkulan ja Arthur Rockin, joilta yritys sai 92 000 dollarin sijoituksen ja 250 000 dollarin takauksen pankkilainaan. Näin saatiin julkaistua Apple II -tietokone vuonna 1977 ja Applen myynti alkoi tosissaan.

1980-luvulla yrityksessä tapahtui paljon toimitusjohtajien Mike Markkulan ja John Sculleyn johdolla ja siihen palkattiin uusia teknologiaosaajia sekä se aloitti yhteistyön yliopistojen kanssa, joka auttoi huomattavasti tuotekehityksessä. Yhtiö listattiin pörssiin 1980 ja Jobs rikastui yhdessä päivässä yli 200 miljoonalla dollarilla. Vuonna Apple 1984 julkaisi Macintoshin, jossa oli graafinen Mac Os käyttöliittymä ja hurjan myynnin ansiosta yrityksen kasvu jatkui yhä suuremmaksi. Vuonna 1985 alussa Steve Wozniak lähti Applelta ja Steve Jobs lähti yrityksestä myöhemmin samana vuonna ovet paukkuen riideltyään John Sculleyn kanssa. Sculleyn mielenkiinto johtaa Applea lakkasi ja vuonna 1993 myös hän lähti yrityksestä. Pian tapahtuneen jälkeen Applella tuntui hiljalleen olevan eväät lopussa ja parin toimitusjohtajan vaihdon jälkeen saatiin takaisin yrityksen toimitusjohtajaksi houkuteltua Steve Jobs vuonna 1997. Hänen visioidensa ja tarkkojen päämäärien sekä itsevaltaisen johtamistyylinsä ansioista, yritys nousi jälleen nousuun. Yhtiön nimi lyhennettiin Appleksi vuonna 2007, koska yhtiö oli laajentanut tuotantonsa jo moniin muihinkin tuotteisiin ja palveluihin kuin tietokoneisiin. Steve Jobsin jälkeen yrityksen toimitusjohtajana on toiminut Tim Cook vuodesta 2011 lähtien. Applesta tuli elokuussa 2018 ensimmäinen yksityinen yhtiö, jonka arvo on yli biljoona dollaria.

Tuotteistus

Applen monipuolisuudesta kertoo sen tuotteet. Monien kuluttajien tuntemia tuotteita ja ohjelmistoja ovat iPhone puhelin, iPad tabletti, iPod musiikkisoitin, Apple Watch älykello, Mac tietokone, Apple TV, iMovie, iWork, iCloud sekä tietenkin App Store, iTunes, iOS ja macOS. Tuotteita yhdistää brändi, jonka arvo on yksi maailman kalleimmista, reilusti yli 100 miljardia dollaria. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja niille on selkeä tarve. Ulkomuoto on tehty kuluttajan silmää ja käyttökokemusta ajatellen ja siten ihmiset kertovat hyvästä käyttökokemuksesta toisilleen levittäen tietoa tuotteista. Kaikki tuotteet on suunnattu ihan kaikkien käytettäväksi, joten ostajia löytyy jokaisesta ikäryhmästä ja tietotekniikan osaamistasosta riippumatta, koska tuotteita on helppo käyttää. Apple on valjastanut median hyvin hallintaansa ja uutisissa kerrotaan uusista tuotejulkaisusta isosti. Median innostukseen voi liittyä Applen tuotteiden suuri markkinaosuus mainonnan työkaluissa ja kuvan käsittelyssä sekä videotuotannossa.

Osake

Applen osakkeen kurssi nousi heti ensimmäisenä noteerauspäivänään pörssissä 32% ja on sen jälkeen antanut omistajilleen varsin hyvän tuoton osinkojen ja arvonnousun ansioista. Kymmenessä vuodessa kurssi on noussut noin kymmenkertaiseksi. Viimeisin kahden vuoden arvonnousu on yli 70% ja vuoden sisälläkin noin 30%. Kannattaako siis yhä kirjautua FXGM:n sivulle ja ostaa noin paljon arvoaan noin kasvattanutta osaketta yhä lisää on hyvä kysymys. Yritys hyötyi presidentti Donald Trumpin tekemistä veronalaista niin paljon, että se pystyi ostamaan omia osakkeittaan takaisin sadalla miljardilla dollarilla. Lisäksi Applen tulos ylitti kaikkien analyytikkojen ennusteet ja myös osinkoa maksetaan enemmän kuin aikaisemmin. Puhelimia myydään yhä enemmän Kaukoidässä ja Kiinassa ja iPhone X mallia myydään entistä enemmän. Tablettien myynti on edelleen nousussa ja tuotto sen mukana.

Edellisen osavuosikatsauksen jälkeen Applen osake nousi yhden aamupäivän aikana 4%. Se on aika hyvä tuotto muutaman tunnin sijoitukselle ja suosittelen kokeilemaan samaa myös jatkossa osavuosikatsauksen yhteydessä. FXGM tarjoaa hyvän ja erittäin helppokäyttöisen mahdollisuuden tähän WebProfit ohjelmallaan. Voit ostaa ja myydä ilman isoja kuluja ja osallistua poimimaan satunnaiset hintapiikit omaan taskuusi. Vaikka osakkeen hinta on noussut tasaisesti, se myös heilahtelee välillä alaspäin. Silloin kannattaa ostaa ja voit olla varma, että kurssi nousee taas uudestaan korkeammalle, jolloin voit lunastaa voittosi. Osakkeen arvo on noussut pitkällä ajalla tasaisen varmasti eikä muutosta ole tiedossa. Kvantatiivisen analyysin mukaan arvo noussut viidessä vuodessa 35%, joka on harvinaista mille tahansa muulle yritykselle ja kertoo toiminnan pitkäjänteisyydestä. Myös kassavirta on säännöllisesti valtava. Kvalitatiivisessa analyysissa huomioidaan mukaan veroparatiisitileiltä kotiutettavat sadat miljardit ja uusien puhelimien kehitys. Molemmat luvut ovat positiivisia ja kasvua tukevia, joten niiden perusteella voi suositella sijoitusta. Kauppa käy kovana ja aktiivisen sijoittajan kannattaa käyttää pörssikurssien vaihtelu hyväkseen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s